Vannkvalitet

Vannkvalitet

Vann er kanskje vårt viktigste næringsmiddel. Flere hygieniske barrierer og gode kontrollrutiner sørger for trygghet i leveransen.

Vårt formål er å levere et trygt drikkevann. Det krever at vannet behandles for å fjerne bakterier og annet uønsket innhold. For å kvalitetssikre vårt produkt har driftslaboratoriene en sentral plass i vår daglige drift. Det utføres årlig ca 6.000 mikrobiologiske og fysisk/kjemiske driftsanalyser.

Omkring 90 % av analysene utføres på ulike prøvepunkter i drikkevannsproduksjonen, resten av analysene er for å kontrollere utslipp til det ytre miljøet. Analyseresultatene hjelper ABV til å opprettholde optimal dosering av drikkevannskjemikalier og sørge for at endringer i råvannskvaliteten ikke forringer kvaliteten på det behandlede drikkevannet.

Nyttig å vite om vannets innhold (ferdigbehandlet):

Parameter
Holsfjorden
Aurevann
Grenseverdi/tiltaksgrense
Benevning
pH
7,3
7,8
6,5 - 9,5
Alkalitet
0,3
0,6
-
mmol/L
Farge
13,8
4,3
Akseptabel for abonnenten
mg Pt/L
Turbiditet
0,2
0,1
Akseptabel for abonnenten
FNU
Hardhet
1,1
2,7
-
°dH
Kalsium
6,6
20,3
-
mg Ca/L
Jern
0,02
0,003
0,2
mg Fe/L
Nitrat
0,39
0,07
50
mg/L
Aluminium
0,05
0,08
0,2
mg Al/L
Klorid
2,5
1,3
250
mg Cl/L
Sulfat
3,4
21,3
250
mg SO₄/L
Koli.bakt.
0
0
ant/100mL
E.Coli
0
0
ant/100mL
Kimtall 22°C
0,7
1,2
100
ant/mL
Mangan
0,001
0,008
0,05
mg Mn/L
Tot.org.karbon
3,2
2,3
Ingen unormal endring
mg/L
Magnesium
0,89
0,37
-
mg Mg/L
Bikarbonat
16,5
37,8
-
mg HCO₃-/L
Natrium
2,7
1,6
200
mg Na/L
Antimon
0,24
0,07
5
µg/L
Arsen
0,13
0,15
10
µg/L
Bly
0,04
0,02
10
µg/L
Cyanid
0,5
1,9
50
µg/L
Fluorid
0,07
0,06
1,5
mg/l
Kadmium
0,005
0,009
5
µg/L
Kobber
0,003
0,0006
2
mg/l
Krom
0,1
0,03
50
µg/L
Kvikksølv
0,0005
0,0005
1
µg/L
Nikkel
0,6
0,2
20
µg/L
Selen
0,03
0,03
10
µg/L

PFAS i drikkevann fra Holsfjorden – trygghet og fremtidige krav
Asker og Bærum Vannverk IKS leverer drikkevann til store deler av Asker og Bærum med Holsfjorden som råvannskilde. I lys av økende oppmerksomhet rundt miljøgiften PFAS, ønsker vi å informere om status for PFAS i vårt drikkevann, hva som er funnet i råvannskildene, og hvilke krav som gjelder og kommer.Hva er PFAS?PFAS (per- og polyfluorerte alkylstoffer) er en stor gruppe syntetiske stoffer som er vann-, fett- og smussavstøtende. De finnes i mange produkter, som tekstiler, matemballasje og brannskum. PFAS brytes svært langsomt ned i naturen og er vist å ha negative helseeffekter hos mennesker.

PFAS i Holsfjorden
PFAS akkumuleres i næringskjeden, og nivåene i fisk kan være betydelig høyere enn i vannet de lever i. Mattilsynet har derfor advart mot å spise fisk fra enkelte innsjøer, inkludert Tyrifjorden, på grunn av høye PFAS-nivåer. Vår råvannskilde, Holsfjorden, er en fjordarm av Tyrifjorden. PFAS-nivåene i Holsfjorden ble undersøkt i en nasjonal kartlegging utført av Norsk Vann i 2021/22. Resultatene viste at nivåene i både råvann og behandlet vann fra Asker og Bærum Vannverk IKS ligger godt under internasjonale grenseverdier og det som regnes som helsefarlig.

Gjeldende og kommende krav
I dagens norske drikkevannsforskrift er det ikke satt spesifikke grenseverdier for PFAS. Forskriften skal oppdateres, og det ventes at nye krav vil komme i 2026. Mattilsynet har foreslått en grenseverdi på 4 ng/l for summen av 4 PFAS (PFOS, PFOA, PFNA og PFHxS), i tråd med anbefalinger fra Folkehelseinstituttet og EUs drikkevannsdirektiv.

Hva gjør vi?Annen hver måned tar vi prøver av råvannet i Holsfjorden som sendes til akkreditert laboratorium for PFAS-analyser.  Alle analysene har vist PFAS-nivåer som ligger godt under grenseverdien som vil komme i den nye drikkevannsforskriften. Resultatene har liten variasjon, og gjennomsnittet av alle analysene er pr. 10.09.2025 0,8 ng/l for summen av 4 PFAS (grenseverdi er 4 ng/l).

Asker og Bærum Vannverk IKS produserer også drikkevann for Bærum kommune med Aurevann som råvannskilde. Aurevann ligger i skogen og er lite berørt av menneskelig aktivitet. Nivåene her er også kartlagt, og de er meget lave og tilsvarende det som kan regnes som bakgrunnsnivåer i Norge. Vi vil fortsette å overvåke vannkvaliteten og informere om eventuelle endringer.  


Øbrygging :
Hardhet, kalsium, pH, magnesium, natrium, klorid, sulfat og bikarbonat.

Foto: Beate Willumsen

Andre temasider: